Bakan Dönmez açıkladı: Faturalara ‘sıfır’ yazılacak
Enerji ve Olağan Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, doğalgaza bir ay faturasız geçiş hakkında bilgi verdi. Dönmez, ’24 Nisan 2023 tarihinden itibaren doğalgaz sayaçlarında okuma yapılmayacak’ dedi. Dönmez, yanlışlıkla okuma yapılması durumunda faturanın iptal edileceğini veya bedelinin iade edileceğini söyledi.
‘YEREL GAZ OLDU’ YAZACAĞIZ
Dönmez, Akkuyu Nükleer Santrali’nin İlk Yakıt Yükleme töreninin ardından bir grup gazeteciyle bir araya geldi. Türkiye’nin güç çeşitliliğini artırdığını ve yerli kaynak payının giderek arttığını anlatan Dönmez, bunun en güzel örneğinin Karadeniz’de keşfedilen 710 milyar metreküp doğal gaz olduğunu söyledi. Rekor sürede Karadeniz’e inen gazın 20 Nisan’da Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından karada yakıldığını ve iki müjdenin verildiğini hatırlatan Dönmez, “Bunlardan ilki doğalgazın tüm illerde bedava olmasıydı. bir ay boyunca konutlar. İkincisi, yemek pişirmede kullanılan doğalgaz ve sıcak su bir yıl süreyle bedavaydı.
Tatilin ardından harekete geçtiklerini kaydeden Dönmez, “Doğal gaz dağıtımı yapan firmalar fatura yazılımlarında değişiklik yapmak zorunda kaldı, şu anda o yazılım değişiklikleri devam ediyor. Ancak şunu net olarak söyleyebilirim. 24 Nisan 2023 tarihi itibariyle. Doğalgaz sayaçlarında okuma yapılmayacak. Ancak yanlışlıkla okuma yapılmış olsa bile faturanın iptali veya bedelinin iadesi istendi” diyen Dönmez, abonelere fatura gönderileceğini bildirdi. Bu işlemi gerçekleştirerek, “Kullanım miktarı ve tutarı faturada görüntülenecektir. Ama ödenecek kısma ‘sıfır’ yazacak ve diyecek ki; ‘Milletimize, Karadeniz yerli gazımıza hayırlı olmasını diliyoruz.’ Ardından 11 ay boyunca mutfak kullanımına 25 metreküp indirim uygulanacak” dedi.
KARADENİZ GAZI MAYIS’TA ULUSAL SİSTEMDE
Evsel gazın karada yakılması sürecinin ardından çalışmaların hız kesmeden devam ettiğini belirten Dönmez, ‘Yaklaşık 2-3 haftalık işimiz kaldı. Ayrıca Mayıs ayının ilk yarısına denk gelir. Önümüzdeki günlerde yerli gazımızı da sisteme vermiş olacağız. BOTAŞ, o bölgedeki Doğal Gaz ölçüm istasyonunu çoktan çoktan bitirmişti. Sakarya Gaz Sahası Arazi İşleme Tesisi’nde süreç tamamlandıktan sonra doğrudan ulusal sisteme vermek üzere BOTAŞ hazırda bekliyor.
İNANÇ KATINDA DEPOLANAN YAKIT
Dönmez, Akkuyu’ya getirilen akaryakıt hakkında da bilgi verdi. Nükleer yakıtların Rusya’dan hem deniz hem de karayolu ile geldiğini anlatan Dönmez, yakıtların şu anda güvenli bir yerde saklandığını söyledi. Dönmez, ‘Reaksiyonun başlaması için bunları reaktörün iç kabinine yerleştirmemiz gerekecek. Bu aşamada bazı testler var, enstrümanların yerleştirilmesi ile ilgili bazı süreçlerimiz var. Bunlar bir yıl içinde sona erecek. Bu sayede bir yıl içinde Türkiye’nin ilk nükleer santralinde elektrik üretmiş olacağız.”
YENİ TESİSLER İÇİN ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR
AKKUYU’da dört reaktör bulunduğunu ve bunların bir yıl ortasında devreye alınacağını vurgulayan Dönmez, “Nükleer santral bazı ülkeler tarafından yeşil enerji olarak değerlendiriliyor. Akkuyu’ya sadece hava yoluyla ulaşan 3 tır taze nükleer yakıt 2 milyon tondan fazla kömüre eşdeğerdir” dedi. Dönmez dedi ki:
Maalesef Türkiye’nin nükleer serüveni geç başladı ama hızlı ilerlemek istiyoruz. Akkuyu’dan sonra 2. ve 3. nükleer santrallerimizde çalışmalara başladık. İkinci santral için Sinop’ta bir çalışmamız var. Orada ÇED raporu tamamlandı. Zemin etütlerinde yapılması gereken çalışmalar var, onları bir taraftan ilerletiyoruz. Şimdi kiminle yapacağımız belli değil. Aslında dünyada bu teknolojiye sahip çok fazla ülke yok. Bunu yapan tüm ülkelerle de görüşeceğiz.’